MAK

2023

Mulgimaa maitsete aasta lõppes suure peoga. Parim kokk tegutseb Helme kihelkonnas. 

23. aprill 2024 kell 16:53

Mulgimaa Maitsete aasta jõudis uhke peo saatel lõpule

Laupäeval, 20. aprillil, peeti Tõrva Gümnaasiumis Toidupiirkond Mulgimaa maitsete aasta lõpupidu.

Mulgimaa otsustas oma maitsete aasta lõpetada suure ja avaliku peoga, midagi mida üksi teine toidupiirkond pole varasemalt teinud. Peol astus üles Mulgimaa noorte muusikute kollektiiv Lõõtsanoobid ning hiljem mängis jalakeerutuseks ansambel Folksell.

Tõrva Gümnaasiumi saalis olid end üles sättinud Mulgimaa väiketootjad, kelle juurest sai osta kohalikku veini, juustu, seenetooteid, korpe ja muud hea paremat. Mulgi putru küll sellel peol ei pakutud, kuid esindatud oli aasta tunnuslause „Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun“ uuem pool- mulgipärane poke kauss.

 

Mulgi toit ühendab

Anu Raud pidas loengu mulgi toidu tähtsusest meie kultuuris ja kultuuri osana ning Ave Grenberg rääkis mulgi pudru teekonnast UNESCOsse. Ave  Grenberg tõi mulgi pudru küsitluse tulemustest välja, et mulgi puder ühendab perekondi ja kogukondi. Tihti on just ühiselt kokku saades hea üks suur pott mulgi putru valmis teha. Söögitegemisse kaasatakse terve perekond.Toidupiirkonna aasta tõi esile mulgi väiketootjaid, kes nüüd koos söögikohtade ja toitlustajatega on kantud mulgi toidutee kaardile. Ikka ühiselt edasi.

Kuigi piirkonna aasta sai ametlikult läbi, siis ei lõppe sellega veel tegevused. Kuni aprilli lõpuni kogutakse mulgi retsepte, et kunagi välja anda mulgi toidu kogumik . Suvel ja sügisel on ühiselt plaanis osa võtta mõnest sündmusest. Üle terve Mulgimaa toimuvad kodukohvikute päevad, laadad ja muud toiduga seotud sündmused, mille kohta võib ka edaspidi Toidupiirkonna meediakanalitest infot leida.

 

Mulgimaa parim peakokk tegutseb Helme kihelkonnas

Lõpupeol astusid Tõrva Gümnaasiumi õppeköögis võistlustulle nelja kihelkonna peakokad ja nende abilised. Karksi kihelkonda esindasid Viivika Sarv ja Annika Tulp Morna Õnne Talust, Halliste kihelkonda Kaili Tukk ja Maarika Tukk Mulgi Kõrtsist, Paistu kihelkonda Viktoria Mogiš ja Siret Niinelo Raudnaela kõrtsist ning Helme kihelkonda Randel Malm ja Kerttu-Karoline Kuimet Malmizzast. 

Žürii, koosseisus Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi põllumajanduspoliitika osakond valdkonnajuht Kerli Nõges, Mulgimaal Viru talu peakokk Monika Peebo, Tõrva vallavanem Helen Elias, Mulgi vallavanem ja Mulgimaa Arenduskoja aseesimees Imre Jugomäe.

Kokad pidid kolme tunni jooksul valmistama pearoa ja magustoidu. Kokkadele oli ette antud toorainete nimekiri, millest mõlemas roas pidi kasutust leidma vähemalt kaks. Ette antud valikus oli siga, Shroomwelli seened, kama, kruubid, Polli Aiandusuuringute keskuse ebaküdooniamahl, mesi ja karulauk.

Žürii esimehe Taigo Lepiku sõnul oli võistlus tasavägine ning võitjat ei olnud lihtne välja valida. Võidukaks osutus Helme kihelkonna võistkond ning žürii sõnas, et otsustavaks sai Randel Malmi valmistatud liha. Parima magustoidu panid lauale Halliste kihelkonna kokad Kaili ja Maarika Tukk.Kõik kokandusvõistluse osalised töötavad söögikohtades või erisündmuse puhul õhtusööke pakkuvates kohtades, siis loodetavasti jõuavad võistlusroad aeg- ajalt ka nende menüüdesse.

Osalejate sõnul oli kööki kokku sattunud tore seltskond, kes alguses igaüks vaikselt oma roa kallal nokitsesid, kuid aja möödudes läks meeleolu köögis lõbusamaks. Lepiti kokkugi, et kordamööda käiakse üksteise töökohas külas söömas.

Korraldajatele anti soovitus, et sarnane võistlus võiks toimuda kindlasti uuesti ja võiks olla osa iga järgmise toidupiirkonna tegevusplaanist.

 

Me rõõm on lõputu

Nii kõlas eelmise laulupeo lõpulaul, kuid see sobib suurepäraselt ka Mulgimaa toidupiirkonna aasta lõppu. Inimesi, ettevõtjaid, kaasamõtlejaid on tohutult, keda toidupiirkond soovib tänada. Paljud neid said oma tänu peol kätte, kuid kõiki polnud kohal.

Suur tänu kokandusvõistluse toetajatele:  Mulgimaa Arenduskoda, Mulgi vald, Tõrva vald, Viljandi vald, Karksi-Nuia Kultuurikeskus, Shroomwell, Puhastusimport, Polli Aiandusuuringute keskus, Regionaal- ja Põllumajandisministeerium, Karu Kombucha, MesiMikk, Viru Talu, Eesti Peakokkade Ühendus, Mulgi värk, Mulgi Kõrts, Malmizza, Raudnaela kõrts, Morna Õnne talu.

Toidupiirkond soovib südamest tänada kõiki kaasamõtlejaid, abilisi, toetajaid, rahastajaid ja sõpru, kes aitasid kaasa Mulgimaa maitsete aasta õnnestumisele. Aitäh teile!

Mulgimaa maitsete aasta on nüüd ametlikult läbi, kuid toidupiirkonna tiitel jääb meiega edasi. Aasta lõpus selgub, kas mulgi puder pääseb UNESCOsse ning siis on jälle taaskord põhjust ühiselt putru keeta.

Uueks toidupiirkonna aastaks soovime õnne Saaremaale, Muhumaale ja Ruhnule, kelle maitseterohke seiklus alles algab. Kui sel suvel polnud veel plaane saarte poole minna, siis nüüd on selleks põhjuseid küllaga.

 

Mulgimaa maitsete aasta lõpupeo täispikk galerii: https://mulgimaa.ee/toidupiirkond2023/galerii/lopupidu/

Fotode autor TaavidMeedia.

Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun!

Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa projekti rahastavad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium , Mulgimaa Arenduskoda ja Eesti LEADER meede.