MAK

2023

Toidupiirkond Mulgimaa paneb kohalikud kokad proovile

18. aprill 2024 kell 12:00

20. aprillil toimub Tõrva Gümnaasiumis Toidupiirkond Mulgimaa maitsete aasta lõpupidu. Lisaks heale muusikale, kohalikele toodetela ja maitsetele pannakse peol proovile Mulgimaa kihelkondade kokad.

Omavahel võtavad mõõtu nelja kihelkonna kokad

Halliste kohelkonda esindavad peakokk Kaili Tukk ja abikokk Maarika Tukk. Kaili töötab igapäevaselt Mulgi Kõrtsis. 

Kailil meeldib süüa  teha, eriti meeldib katsetada erinevate maitsete kombinatsioone ning samuti erinevaid toiduvalmistamise tehnikaid. Mida rohkem uut, seda põnevam.

Maarika igapäevaselt köögis ei kokka, vaid töötab kõrtsis klienditeenindajana. Kui sellest hoolimata ei ole köögielu talle võõras. Köögis usaldavad kokad tema maitset ja kui ta on andnud toidu maitsele heakskiidu siis võib rahuliku südamega klientidele toitu serveerida. 

Osaleda otsustati seepärast, et kunagi ei ole kokandusvõistlustel osalenud, tundub põnev väljakutse. Koos Maarikaga võistlustulle astuda on igati põhjendatud, kuna igapäevaelus on palju koos aega veedetud- seega kindel kamraad.

Kohustuslik toorainena kasutab Kaili  odrakruupi. Kuna odrakruup on Mulgimaal tähtis toiduaine ja seda kasutatakse ammustest aegadest ja ka tänapäeval on sage tooraine eestlaste toidulaual.

Kaili Tukk. Foto erakogu

 

Helme kihelkonda esindab Tõrvas tegutsev peakokk Randel Malm ja abikokk Kerttu-Karoline Kuimet.

Eelmine aasta hakkas Randel koos perega Tõrvas pidama Itaalia sugemetega toidukohta Malmizza. Seal valmivad erinevad  Napoli stiilis pitsad ning leiab ka palju teisi Itaalia köögi noppeid.

Mulgi toit meeldib Randelile väga. Katsetada sellega meeldib aga uuenduslikus võtmes. Võistlustoidud  on Mulgi toidu mõjutusega. Randelile meeldib toitude puhul hooajalisuse ära kasutamine ja praegu kasvav karulauk on aga eriline lemmik. Karulauk leiab kasutust ka peakokkade võistlusel. 

Randel Malm. Foto Erakogu

 

Karksi kihelkonda esindab usin kodukokk ja toiduentusiast Viivika Sarv, abikokaks Annika Tulp. 

Viivika ja Annika ütlevad, et kuigi nad pole meisterkokad, meeldib meile süüa teha ja see tuleb ka väga hästi välja. 

Neile meeldib uusi maitseid avastada ja katsetada uute retseptidega. Kõige suurem rõõm kokkamisest on klientide soove ja ootusi täita. Viivika on korduvalt võitnud Karksi Meefestivali meetoitude konkursi. 

Võistlusel osalevad nad sellepärast, et endid proovile panna. Eelkõige soovivad nad näidata, kui rikkalik on kohalik tooraine ja kui põnevaid toite on võimalik nendest valmistada. Loomulikult on suur huvi teada saada, kes on Mulgimaa maitsete meister. 

Üheks lemmiktooraineks on neil seened, sest neid on võimalik kasutada ja valmistada nii mitmekesiselt. Shroomwelli shiitake seened on nende pearoas esindatud. 

Viivika taga ja Annika eespool. Foto erakogu. 

 

Paistu kihelkonda esindavad peakokk Viktoria Mogiš ja abikokk Siret Niinelo. 

Viktoria ja Siret töötavad igapäevaselt Raudnaela Kõrtsis. 

Viktoria sõnab, et tema pere on alati heast toidust lugu pidanud ning tähtpäevade tähistamine kõige hea ja paremaga on elu osa. Sealt ongi alguse saanud tema armastus toidutegemise vastu. Viktoria jaoks on väga tähtis, et toit maitseb hästi ja näeb ka visuaalselt kaunis välja. Võistlusel osalemine on hea võimalus ennast proovile panna, tuua tähelepanu traditsioonilisele mulgi toidule uues võtmes ja seeläbi mitmekesistada klientide maitseelamusi. Kuna eestlaste lemmik on ikkagi sealiha, siis valis ta just selle põhitooraineks.

Viktoria Mogiš. Foto erakogu. 

 

Kohalikud toorained

Kokkadele on ette antud nimekiri toorainetest, nii pearoas kui magusroas peavad nad kindlasti kasutama kahte komponenti ning need peavad roas selgesti äratuntavad olema.

Valikus oli sealiha, Shroomwelli seened, kama, kruubid, karulauk, mesi ja Polli Aiandusuuringute keskuse ebaküdooniamahl. 

Kõik võistkonnad peavad valmistaa ja serveerima kolm portsu sööki ning neid hindab viieliikmeline žürii. 

Kuigi osad valitud toorained on erinevad, siis on kõikide roogades kasutusel ebaküdooniamahl, karulauk, kruubid ja kamajahu. Mida põnevat nad nendest toorainetest valmistavad? Seda kõike on võimalik jälgida 20. aprillil toimuva Mulgimaa kokkade võistlusel. 

 

Žürii tööd juhib presidendi peakokk

Žürii esimeheks on presidendi peakokk ning Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik. Peakokkade ühenduse liikmed külastasid eelmisel suvel Mulgimaa toidupiirkonda ning hea koostöö ja sõprussuhted jäid püsima. Seetõttu on meil hea meel, et Taigo Lepik võttis vastu meie kutse osaleda Mulgimaa peakokkade žüriis.

Võitjat aitavad välja valida veel Kerli Nõges Regionaal- ja PÕllumajandusministeeriumist, Mulgimaal tegutsev peakokk Monika Peebo Viru Talust, Tõrva vallavanem Helen Elias ning Mulgi vallavanem ja Mulgimaa Arenduskoja aseesimees Imre Jugomäe. 

Kokkadel on roogade valmistamiseks aega kolm tundi ning pearoog peab lauale jõudma 2h 45 minutil, magustoit 3 tunnil. Kokad tegutsevad Tõrva Gümnaasiumi õppeköögis, kuid peosaalis on võimalik kõike otseülekandena vaadata. Ülekande teeb TaavidMeedia. 

Peakokkasid toetavad Puhastusimport, Shroomwell, Polli Aiandusuuringite Keskus ja MesiMikk, kes kõik toetavad ettevõtmist toorainete ja puhastuvahenditega. Suur tänu teile!

 

TULGE PEOLE!

Ootame kõiki huvilisi Mulgimaa maitsete aasta LÕPUPEOLE 20. aprillil kell 15.00 Tõrva Gümnaasiumisse. 

Lisaks peakokkade võistlusele pakuvad oma tooteid SüüÄÄ mahenäksi Vabrik, Karu Kombucha, Viru Talu Vahukommid, Süämege Tettü süük, Jõeotsa veiniköök, Polli Aiandusuuringute keskus, Shroomwell, Upruse talu, Mulgimaa Marid pakub värsket rabarberit ja kohapeal saab osta värskeid mulgi korpe.

Mulgi toidust ja mulgi pudrust räägivad Anu raud ja Ave Grenberg. 

Muusikat teevad Lõõtsanoobid ja Folksell. 

 

Pidu on kõigile TASUTA!

Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun!

Eesti Toidupiirkond 2023- Mulgimaa projekti rahastavad

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium , Mulgimaa Arenduskoda ja Eesti LEADER meede.