MAK

2023

Mulgi konverents teeb liivi-mulgi tõlkega ajalugu
 

29. aprill 2024 kell 13:17

9. mail toimuv XIV Mulgi konverents „Tillike kultuur suuren ilman“ toob kokku mulgi kogukonna ja teiste sarnaste kogukondade liikmed ning mulgi kultuuri huvilised. Tõrva gümnaasiumisse konverentsile oodatakse tavalisest enam just noori. On veel vabu kohti, registreeruda saad siit: https://forms.gle/nJjoyZu527XeeCuL7
Kui olete tulemas klassiga, siis palume juhendajatel registreerida tulek siit https://forms.gle/ovRaXEr9bsRgLJsX9

Üks konverentsi põnevamaid esinejaid on liivi keele kõneleja ja edendaja Jānis Mednis. Ettekandes tuleb juttu tema perekonna teest liivi keele juurde, raamatu "Kuldne laps" loomisest liivi lastele ja vanematele ning noorimast liivi keele rääkijast. Arutletakse ka selle üle, kas koolis ja ülikoolis oleks võimalik õppida liivi keeles ning milline on liivi keele tulevik. Erakordne on ka see, et esimest korda maailma ajaloos tõlgitakse ettekande tekst liivi keelest otse mulgi keelde.

“Konverentsi fookuses on seekord noored, sest just neist sõltub mulgi kultuuri ja keele elujõulisus. Me kõik peame mulkidena kandma  edasi oma keelt ja identiteeti ning püüdma lähtuda igapäevaelus mulgi traditsioonidest ja pärimusest, olgu selleks siis toidu valmistamine, rahvarõivaste kandmine või rahvakalendri tähtpäevade tähistamine. Nii oleme ka noortele mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes eeskujuks. Teine oluline teema on mulgi kogukondade ühendamine ja koos tegutsemine kolmes Mulgimaa omavalitsuses,” selgitas Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Piret Leskova.

Mulgi keeles teeb ettekande Kitzbergi gümnaasiumi abiturient Helena Maling, kes kõneleb sellest, miks mulgi kultuur, keel ja pärimus talle olulised on ja kuidas neid egäpäevaelus kasutada.

Omakultuuri rollist koolis ja kogukonnas räägib Abja gümnaasiumi õpetaja Maile Kreevs, kokkuvõtte Mulgi pudru retseptide ja lugude kogumisest teeb projektijuht Ave Grenberg.

Tõrva Avatu Noortekeskuse noored tutvustavad Mulgimaa noorte mõtteid ja ettepanekuid mulgi identiteedi tugevdamiseks. Ettekanne on valminud 2023. aasta sügisel Mulgimaa viies kihelkonnas aset leidnud projekti ”Mulgi noorde päe” põhjal.

Mulgi vanem Kalle Vister räägib oma ettekandes sellest, kuidas mulgid teiste hulgast välja paistavad ja kuidas meie vaimset kultuuripärandit paremini noortele edasi anda.

Paneeldiskussioonis arutlevad noored mulgid Romet Piller, Liina Ambos, Hurmet-Mihkel Ilus ja Anette Maria Eelmäe, miks mulgid ise oma kultuuri piisavalt ei väärtusta ja kuidas saab kooliharidus aidata seda olukorda parandada.

Konverentsi mõte on otsida häid ideid ja lahendusi, kuidas suurendada noorte osalemist mulgi kultuuris. Päeva tulemusena peaks mulgi kogukonnal olema parem arusaamine kohalike noorte ootustest ja vajadustest.

Muusikalisi vahepalu pakuvad Karksi-Nuia muusikakooli noored pärimusmuusikud ansamblist Lõõtsanoobid.

Konverentsi korraldab Mulgi Kultuuri Instituut koostöös Mulgimaa omavalitsuste ja Tartu Ülikooli eetikakeskus Tartu Maailmaülikooli projektiga. Tartu Maailmaülikool on osa Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.