MAK

2023

Mulgikeelne digiaabits ootab kasutajaid

12. veebruar 2024 kell 18:55

Esimesed eestikeelsed aabitsad jõudsid lugejani juba 16. sajandil, kuid olid toona kättesaadavad vaid valitutele. Tänapäeval saab iga huviline aabitsatarkust mitmest kohast kätte ja seda ka ilma raamatut tellimata. Nii on nüüd ka Alli Laande ja Kristi Ilvese koostatud mulgi aabitsaga, mis ilmus paberkuues 2016. aastal.

Aabits pealkirjaga “Mütas Mati luu” ehk mutt Mati seiklused sai oluliseks alusmaterjaliks kõigile huvilistele, kel soov kaunist mulgi keelt õppida või meelde tuletada. Eeskätt lastele mõeldud, kuid kõigile jõukohased lood, salmid ja mõtteterad on nüüd kättesaadavad ajast ja kohast sõltumata - veebiaabitsana. Digiaabits asub aadressil aabits.mulgimaa.ee ja on leitav ka mulgimaa.ee kodulehel alamenüüs “keel ja meel”. 

Olulise täiendusena võrreldes paberaabitsaga on veebiaabitsas helifailid - iga aabitsa loo juurest (neid on kokku 33) leiab kuulamisnupu, millele vajutades kuuleb kõiki tekste ehedas mulgi keeles. Kuulatavad on ka mitmed salmid, vanasõnad, mõistatused ja eripärase hääldusega sõnavara. 

Tekste loevad aabitsa autorid Alli Laande ja Kristi Ilves, kusjuures Alli kõneleb Lääne-Mulgimaale omast Karksi murrakut, Kristi aga Ida-Mulgimaale omast Tarvastu murrakut. Seega saab lisaks lugemisele harjutada ka hääldust, kõnet ja teksti mõistmist läbi kuulamise.  Nagu ka paber-aabitsas, on veebilehel väike sõnastik raskemate sõnadega ning Mulgimaa kaart, mis annab ülevaate kihelkondade ja murrete piiridest ning rahvarõivastest. 

Kõik lood on illustreeritud Mulgimaale omaselt soojade ja värvikirevate Ülle Rosenbergi piltidega. Digiaabitsa valmimise tehnise poole eest kandis hoolt Renee Trei, projektijuht oli Liisa Taul.

"Mulgi keelt ei kuule tänapäeval nii sageli kui saja aasta eest, kuid päris palju on veel neid Mulgimaa juurtega inimesi, kel on meeles mõni lapsepõlves kuuldud kummaline ütlus või salm. Veelgi enam on neid, kes söövad kodus perega Mulgi putru, tõmbavad pidupäeval selga mõne mulgi kihelkonna rahvarõiva või hoiavad elus kodukandi pärimust. Kõiki neid argi- ja pidulikuma päeva toimetusi leiab lihtsas ja ladusas keeles ka aabitast, kuhu autorid on põiminud killukesi nii oma lapsepõlvest kui moodsast ilmast. Loodetavasti on digiaabits abiks selle rikka pärandi edasi kandumisel ja leiab mitmekülgset rakendust, olgu siis Mulgimaa laste kultuuriloo tundides, õhtujuttudena mudilastele või mäluvärskendusena neile, kel see keel varasemast kõrvus kumisemas," rääkis Liisa Taul.