MAK

2023

Toidupiirkond pildistas üles Mulgimaa retsepte

08. jaanuar 2024 kell 15:53

Veel enne aasta lõppu pildistas Toidupiidkond Mulgimaa koos TaavidMeediaga üles viis mulgi toitdu retsepti, mis leiavad tee ka Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi Toidutee lehele. 

Oma retsepte jagasid Alli Laande, Evelyn Tamm (Mulgimaa kogukonnaköök), Popsi Köök ja Sigrit Saar, Sirje Kask (Marja Talu) ning Kadri Õmblus (Mustla Kohvik). Leia nende retseptide hulgast oma lemmik ja valmista üks hea Mulgimaa õhtusöök. 

MULGIPUDER

Retsept Sirje Kask, Marja Talu

 

Mulgi puder

100-150g odrakruupe

2 kg kartuleid

Vett kulub täpselt nii palju, et kartulid oleksid potis kaetud veega 1-2 cm

Soola

2-3 suuremat  sibulat

Ca 150 g võid/ vegan variandi puhul toiduõli sibula praadimiseks

Ca 300 g värsket või suitsupeekonit

3-4 suuremat sibulat peekoni juurde praadimiseks

Serveerimiseks

Hapukoor

 

Valmistamine. Pudru valmistamine on väga lihtne.

Koorige kartulid ja tükeldage need. Kartulitüki suurusel ei ole väga vahet, sest pika keetmise tulemusena kartul pehmeneb igas suuruses. Asetage kartulid potti ja kallake veega üle, nii, et ca 1-2 cm ulatuses oleksid kartulid veega kaetud. Seejärel lisage ette leotatud odrakruubid kartulitele ja laske rahulikult kuni paar tundi keeda. Kruubid tuleb panna eelmisel päeval külma veega ligunema; kartulitele lisamisel vesi pealt kurnata ja üle loputada veega.

Muidugi lisage soola keeduveele, võib ka loorberilehte. Soolaga on nii, et alati saab seda toidule juurde panna, kuid ülesoolatud toitu hiljem heaks teha on peaaegu võimatu.

 

Pärast keetmist kurnake  vedelik ära aga mitte valamusse, vaid mõnda kaussi või potti. Seda vedelikku saate kasutada pudru valmistamisel vajadusel vedeliku lisamiseks.

Tampige pudrunuiaga segu ühtlaseks massiks- kui soovite kreemjamat putru, siis kloppige pudrunuiaga veidi pikemalt soovitud konsistentsi saamiseks.

Lisad.

Kui puder valmis, siis on aeg ette valmistada lisandid.

Taimetoitlased lisavad või-sibulasegu;  veganid õli-sibulasegu ning soovi korral teisi lisandeid.

Lihalembestele hakkige värske peekon/suitsupeekon ja sibulad väikesteks kuubikuteks ning praadige mõnusalt kuldseks madalal temperatuuril.  Soovi korral segada liha-sibula segu pudru hulka või serveerida kõrvale. Maitske valmis putru veelkord ja vajadusel lisage soola. Kui maitse tundub tuimavõitu, siis võite näpuotsaga ka veidi suhkrut lisada, sest ka suhkur on maitsevõimendaja.

Väga hästi maitseb hapukoor pudrule kastmeks, veganid valivad taimse hapukoore.

 

Lisainfo.

Mulgipudru valmistamise õpetusi on palju, kuid valmistada võiks sellise pudru nagu enda perele kõige paremini maitseb.

Kuna tänapäeval paljud inimesed eelistavad lihavaba toitu või vegan toitu, siis maitsva mulgipudru saab valmistada ka nende inimeste soove arvestades.

Hea puder kartuliga, sh mulgipuder, valmib ainult heast kartulisordist. Hea kartul ei kee pulbriks ja on pigem kollane ning kergelt magusama maitsega.

Mulgiputru valmistatakse odrakruupidega ja sellisena maitseb see kõige paremini.

Taimetoitlastele praen võiga tasasel tulel ohtralt sibulat  ja lisan segu pudrule enne selle tampimist.

Veganitele saab koorevõi asendada oliiviõli või mõne teise hea taimeõliga.  Maitsenüanssideks võib lisada kuivatatud ürte, seeni sobib lisada nii kuivatatult kui praetult ­­– ikka, et toit oleks maitseküllane.

Nagu märkasite, siis minu variandis pudrule liha kohe sisse ei lähe.

 

Mulgipuder on eriti hea, kui seda pannil praadida ka järgmisel päeval.

Mulgiputru võite jahutatult ka sügavkülmutada ning siis jälle pannil praadida.

Mulgipuder on tänuväärne toit - hinna poolest soodne, see on tervislik ja organismi toitev.

Asjata peetakse mulgiputru lihtsaks talumehe toiduks, sest viimasel ajal on see toit leidnud oma koha piirkonna restoranimenüüdes.

Mulgi puder on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse ning ootab oma nominatsiooni UNESCO Vaimse kultuuripärandi nimistusse nimetamiseks (selgub 2024 lõpupoole).

 

KARTULI KÄKK

Retsept Kadri Õmblus, Mustla kohvik

Käkid

800 g keedukartulit

5 muna

200-300 g nisujahu (tainas peab jääma tihe, nagu pirukatainas)

2 spl hapukoort

Muu

(umbes) 500 g kondiga suitsuliha karbonaadi tükk

1 suur kaalikas

4 suuremat porgandit

näpuotsaga soola ja pipart

 

Valmistamine.

Käkkide valmistamiseks sega kõik koostisosad kokku ja vormi meelepärasteks "pätsideks".

Pane liha potti vee sisse hauduma. Vett peab olema koguaeg nii palju, et liha ja juurikad oleksid koguaeg veega kaetud.

NB! Vahepeal tuleb vett juurde panna.

Kui Liha on pehme pane sisse enda jaoks sobiliku suurusega kaalika ja porgandi tükid. Hauta madalal temperatuuril nii, et kaalikas ja porgand oleks pehme. Eemalda sõelaga/vahukulbiga kaalikas, liha ja porgand ja pane leeme sisse käkid. Kui käkid pinnale tõusevad, lase käkkidel veel umbes 30 sekundit keeda, siis on käkid valmis. Võta käkid välja ning serveeri koos liha ja juurikatega. Kastmeks kasuta leent.

Kartulikäkk on hea ja toitev roog. Sobib argipäevaks kuid miks mitte ka peolauale. Käkke võib teha nii suuri või väikeseid ning kõrvale võib pakkuda erinevaid juurvilju. Käkke on valmistatud juba ammusest ajast ning lisaks kartulikäkkidele valmistatakse ka pekiga odrajahu käkke. 

 

KARASK

Retsepti Alli Laande

500 ml piima

500 ml vett

30 g presspärmi

600-700 g odrajahu

400g nisujahu

1 spl suhkrut

1 tl soola

KATE

500 g suitsupõske või läbikasvanud liha

3 sibulat

Valmistamine.

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Kogusest piisab ühe suure ahjuplaadi täitmiseks

Sega omavahel lahti pärm, sool ja suhkur. Lisa toasoe piima ja vesi. Lisa vähehaaval jahud ja sõtku kuni taigen lööb kausi seinalt lahti. Küike jahu ei pruugi ära kuluda.

Lõika liha väikesteks kuubikuteks ja sega tükeldatud sibulaga.

Jaota taigen pannile ja laota peale sibula-liha segu. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Taignale võib lisada ka linaseemneid.

Karaskid olid Mulgimaal kasutusel tavanditoiduna mitmetel kalendritähtpäevadel, nagu mihkli- ja mardipäev, aga ka katsikulised võtsid kostiks kaasa karaskeid või vatska. (ERA II 160, 103/4(61).

Odrakarask on kantud vaimse kultuuripärandi nimistusse.

 

MULGI KORP

Retsept Sigrit Saar, Popsi Köök

Retsepti on kohandanud väiksemale kogusele Lia Virkus, Eesti Naine. Retsept ilmus ajakirja Eesti Naise jaanuarinumbris 2024.

Kogus 15tk.

Pärmitainas (u 700g)

2,5 dl toasooja vett

1 dl rapsiõli

0,5 dl suhkrut

500 g nisujahu

25 g presspärmi

Täidis

200 g mannat

1 l piima

2 muna

150 g suhkrut

Soola

100 g võid

 

Valmistamine.

Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Taigna valmistamine. Sega toasoe pärm soola ja suhkruga lahti, lisa vesi. Lisa ka pool jahust ja sega. Lisa sõtkudes õli ja vähehaaval ülejäänud jahu. Sõtku kuni taigen lööb kausi servade küljest lahti (u 7-8 minutit). Kogu jahu ei pruugi taigna sisse minna, osad saad jätta rullimiseks aga võib ka juhtuda vastupidi- vajad rullimiseks jahu juurde. Võid taigna ka masinas valmistada, sõtkudes ajaliselt sama kaua. Jäta taigen puhta rätiku alla sooja kohta kerkima.

Täidise valmistamine. Klopi kausis muna ja suhkur näpuotsatäie soolaga lahti. Pane piim potti keema. Kui piim keema hakkab, nirista peene nirena rahulikult segades hulka manna ja kuumuta tasasel tulel  paksenemiseni. Kui mannapuder on valmis, lisa sellele pidevalt segades juurde muna ja suhkrusegu. Lase puder korra veel podisema ja tõsta jahtuma. Lisa hulka või ja sega läbi.

Korbi kokkupanemine. Veereta pärmitaignast 15 pallikest (60-65 g) ja tõsta pallid kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suurte vahedega 15-20 minutiks sooja kerkima. Kui pallid on kerkinud, vajuta palli keskele jahuse klaasi põhjaga lohk. Jaga täidis korpide vahel ära (kas lusika või pritsikotiga) ja jäta enne ahju panekut veel natukeseks kerkima. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit või kuni korbid on kuldpruunid.

 

Mulgi korp on kantud Eesti vaimse pärandi nimistusse.

Klassikalised mulgi korbid tehti mannatäidisega, ennevanasti tehti ka soolaseid mulgi korpe, sh kartulitäidisega.

Iga perenaine tegi just omamoodi mulgikorpe!

"Vanembe inimese kõnelive, et mulgi korpe jaoss küdsätess kigepäält pätsikse. Sõs lõigates nii pooless, määritess kohupiim pääle ja sorgatess uvveste ahju. Mõnen talun ollive korbilavva, mille pääl korbi tõist kõrda ahju panti — sõs es lää na kõrbeme."

 

KAMAVAHT

Retsept Evelyn Tamm, Mulgimaa kogukonnaköök

400 g maitsestamata kohupiimapastat

300 g vahukoort

3 spl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

2-3 spl kamajahu

2 tl mustsõstrajahu (häid marjajahusid saab Polli Aiandusuuringute keskusest).

8spl mustsõstra- vaarika toormoosi (hea toormoosi saab ka külmutatud marjadest).

Kaunistamiseks vaarikaid, marju, (Viru Talu) vahukomme.

Valmistamine.

Vahusta koor ja suhkrud, lisa kohupiimapasta ning lõpuks kamajahu. Jaga saadud mass pooleks ning poolele kogusele lisa mustsõstrajahu. Serveeri magustoit pokaalides või magustoidukaussides asetades lusikaga või pritsikotiga alumiseks kihiks mustsõstra jahuga vaht, siis toormoos ning pealmiseks kihiks hele kamavaht. Kaunista.

Kohupiim annab kamavahule mahedama tekstuuri ja maitse. Kamavaht sobib suurepäraselt ka peolaua magustoiduks, serveerida võib pidulikumast või vähempidulikumast nõust ning kaunistamisel kasutada oma fantaasiat.